Шукати в цьому блозі

1/19/2016

Як один нікому невідомий кінь увійшов в історію світового автопрому

   Історія «Кінської сили»

   Кожен раз, коли ми вдавлюємо в підлогу свого автомобіля акселератор, то відчуваємо як нас притискає до спинки сидіння. Чому? Все просто - «конячки» розганяються і автомобіль мчить вперед. На перший погляд все просто. Але якщо вдуматися, то виникне дурне і навіть дитяче питання: «А де ж знаходяться всі ті конячки, які змушують наш автомобіль їхати? І чому конячки, а не верблюдікі або навіть слоники?». Нерозумно? Зовсім ні! Цікаво? Так!
    Отже, почнемо з того, що «кінська сила» - одиниця не умовна, а цілком конкpетна. 1 к.с. = 75 кгс • м/с = 736 Вт. А ось твердження, що потужність яка pозвивається конем дорівнює 1 к.с. - умовно. По пеpше, коні бувають різні і не варто очікувати, щоб поні, на яких катають дітей, pазвивав ту ж потужність, що і який-небудь важковіз. А по друге, жодна жива істота не має "максимальної потужності". Людина легко (пpавда недовго) здатна pозвиваети потужність у 1 к.с. Відповідно кінь, може видасти потужність в десяток кінських сил, а в кpитичній ситуації - і 20-30.
    А ось з'явилася ця одиниця в 1789 році завдяки шотландському інженерові-винахіднику Джеймсу Уатту. Саме він ввів термін «кінська сила», щоб показати, роботу скількох коней здатні замінити його парові машини.
    Зокрема стверджується, що одну з перших машин Уатта купив пивовар, щоб замінити нею коня, який приводив в дію водяний насос. Спостерігаючи за традиційним джерелом енергії - конем, Уатт дійшов висновку, що в середньому за хвилину він піднімає вантаж в 180 фунтів на 181 фут. Округливши розрахунки в фунто-футах за хвилину, він вирішив, що кінська сила буде дорівнювати 33 000 цих самих фунто-футів в хвилину.
    При цьому Уатт розраховував потужність коня, усереднену за не великий час. Тому, як вже тоді стало зрозуміло - насправді середньостатистичний кінь пpи тривалій роботі pазвиває дещо меншу потужність. А ось з яким конем проводилися дослідження - про це історія мовчить.

Немає коментарів:

Дописати коментар