Шукати в цьому блозі

12/08/2015

Цікаві факти про Венеру





  1. Венеру часто називають близнюком Землі, так як вона найближча їй за розміром планета Сонячної системи. Вчені визначили, що діаметр Венери дорівнює 12 100 кілометрів, що приблизно на 640 кілометрів менше, ніж у Землі.
  2. Хоча її і називають близнюком Землі стан поверхні Венери зовсім інший, ніж у Землі. Вчені вважають, що на поверхні планети дуже жарко і сухо і що води в рідкому вигляді тут немає через занадто високу температуру
  3. Стародавні астрономи називали Венеру і Фосфорус і Геперус, помилково вважаючи, що це небесне тіло, видиме ввечері та вранці – це два окремих космічних об’єкта. Планету пізніше перейменували в Венеру в честь римської богині любові і краси.
  4. Венера обертається навколо сонця практично по круглій орбіті, і середня її відстань від сонця змінюється незначно. Щоб зробити оборот навколо сонця, Венері необхідно 225 земних діб або на 140 діб менше, ніж Землі.
  5. Венера-це одна з двох планет, які обертаються навколо своєї осі за годинниковою стрілкою зі сходу на захід. Точно так само веде себе тільки одна планета, і це Уран.
  6. Коли за Венерою спостерігають із Землі, вона виглядає яскравіше, ніж будь-яка інша планета чи зірка на небі. У певний час року, це перше небесне тіло, яке можна побачити на заході – а в інший час останньої зіркою видимої вранці.
  7. Венера постійно покрита щільними хмарами, що складаються з сірчаної кислоти, через які не можуть проникнути промені видимої частини спектра. З цієї причини астрономи не мають можливість побачити поверхню Венери через оптичні телескопи. Більшість знань про Венеру видобуто за допомогою радіолокаційних зображень отриманих з американських і радянських міжпланетних космічних станцій.
  8. Висока температура на поверхні Венери є результатом парникового ефекту. Через великі хмар, що складаються з сірчаної кислоти  оточуючих планету і щільної атмосфери з двоокису вуглецю, тут майже вся сонячна енергія, пробивающася через атмосферу, утримується під нею і нагріває поверхню планети.
  9. Сила тяжіння на Венері трохи менше, ніж на поверхні Землі. Якби людина, що важить на  Землі 70 кг, побувала на Венері, там би вона важила близько 62 кілограмів.
  10. Через те, що Венера трохи менше Землі і щільність її теж нижче, її маса становить 80% від маси Землі.
  11. Венеру вперше відобразили з космосу в грудні 1962 року, коли безпілотний космічний апарат Марінер 2 пролетів на відстані 21 600 миль від планети, через 35 місяці після того, як він стартував з Землі. Це була перша планета (за винятком Землі), яку побачили з космосу.
  12. Вчені сумніваються, що на Венері може існувати будь-яка життя – надто вже висока температура на поверхні планети.
  13. Геологи вважають, що колись на Венері були великі запаси води, приблизно такі ж, як і на Землі. Але вода висохла приблизно 300 мільйонів років тому, після того як збільшилася інтенсивність сонячного випромінювання.
  14. Так як Венера дуже повільно обертається навколо своєї осі, тут немає зміни пір року – вона просто постійно «пропікається» з усіх сторін.
  15. Венера і Меркурій є єдиними планетами нашої системи, у яких немає природних супутників.

Немає коментарів:

Дописати коментар