Шукати в цьому блозі

2/01/2016

            У тіні сяйва власного відкриття
   У Празі на Європейському науковому конгресі з порошкової металургії чеським науковцям вдалося запалити старовинну лампу Івана Пулюя, що зберігається у технічному музеї Праги. Ця подія була приурочена річниці від дня народження піонера в галузі електроніки та світлотехніки, українського вченого Івана Пулюя.
   І ось настає хвилююча мить: запущено струм у котушку Румкорфа, повітря наповнюється озоном, чутно потріскування електричних розрядів, і лампа починає сповнюватися блакитно-білим сяйвом, яке поступово освітлює кімнату. Фотокамери фіксують появу таємничого світла. Вік фосфоресційної лампи становить понад 130 років. Вона вважається першим у світі джерелом невидимих ікс-променів.
    «Нехай не гасне світ науки в проміннях сяєва твого» — такі слова написав Пантелеймон Куліш із приводу відкриття професора Івана Пулюя.
    Але світ знає ім’я іншого першовідкривача Х-променів — німецького дослідника Рентгена. Чому?
    Здавалося б, усьому є пояснення — законам фізики та механіки підкоряється весь матеріальний світ, але у нашому житті знаходиться місце для курйозів і фатальних помилок. За відкриття Х-променів Нобелівську премію та всесвітню славу отримує саме Рентген. Навіть загадкові промені названі його ім’ям. Мине сто років, доки не буде назване ім’я людини, яка спромоглася зробити це набагато раніше, — уродженця Гримайлова на Тернопіллі, одного з перших авторів перекладу Святого Письма українською мовою Івана Пулюя.



Немає коментарів:

Дописати коментар